Prílev zahraničného kapitálu na rozvíjajúce sa trhy sa spomalí

26.06.2013 Celý región

Washington 26. júna (TASR) - Turecko, Rumunsko, Poľsko a Maroko patria medzi najzraniteľnejšie krajiny v prípade spomalenia investícií. Dôvodom je ich závislosť od financií zo zahraničia, konštatuje Inštitút pre medzinárodné financie (IIF), ktorého cituje agentúra Bloomberg.

IIF so sídlom vo Washingtone zhoršil svoju prognózu a najnovšie predpovedá, že do rozvíjajúcich sa ekonomík pritečie na budúci rok kapitál v hodnote 1,11 bilióna USD (854,13 miliardy eur), čo bude najmenší objem zahraničných investícií od roku 2009.

V tomto roku sa prílev zahraničného kapitálu v porovnaní s vlaňajškom zníži o 3 % na 1,15 bilióna USD.

"Averzia voči globálnym rizikám stúpa," pripomína analytik IIF Felix Huefner. "Tempo rastu rozvíjajúcich sa ekonomík stratilo dynamiku, zatiaľ čo vyhliadky vyspelých štátov na oživenie hospodárstva sú o niečo lepšie. To z pohľadu investorov z vyspelých štátov znižuje relatívnu atraktívnosť investovania v zahraničí," dodal.

Krajiny ako sú Turecko, Rumunsko, Poľsko a Maroko sú veľmi závislé na príleve financií zvonka. A ak tento tok "vyschne", môže im to spôsobiť vážne problémy.

IIF predpovedá, že odlev kapitálu z rozvíjajúcich trhov sa v tomto roku zvýši o 7,3 % a dosiahne 1 bilión USD.
 

Vyberte región